Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS

Zaparcia/ Biegunki

Proszę nie martwić się kolorem, stanie się on normalny, gdy zakończone zostanie leczenie jelita. Blady kolor może być wynikiem małej ilości żółci i wysokim poziomem probiotyków w diecie. Żółć zmienia kolor stolca na ciemny a probiotyki na blady. System trawienny dziecka będzie prawidłowo pracował kiedy się oczyści. Proszę codziennie przygotowywać koktail GAPS, aby przywrócić prawidłowy stan żółci (przepis w zakładce Wątroba)

Stolec jest twardy i ciężki do wydalenia, dziecko musi się napinać i może zacząć płakać. Dwudniowa przerwa w oddawaniu stolca nie jest u dziecka czymś nienormalnym. Zdrowe dziecko oddaje go raz lub dwa razy dziennie

Nie rutynowo. Nasmarowanie na noc brzucha olejem rycynowym i przyłożenie gorącego ręcznika lub termoforu może być pomocne w przypadku chronicznego zaparcia. Niektórym osobom pomaga przyjęcie doustne.

Tags: Zaparcia

Nie zalecam siemienia lnianego, szczególnie w początkowej fazie programu. Kiedy moczymy nasiona na noc, wchłaniają one duże ilości wody tworząc galaretę. Uważa się, że ta duża ilość przyjętej wody pomaga przy zaparciach. Jednak nie pomaga to w żaden sposób, a niestety siemie lniane jest bardzo włókniste i zawiera wiele innych składników antyodżywczych.

Zaparcia to nie jest problem nabiału ale braku korzystnych mikroorganizmów w jelicie oraz rozregulowanego układu nerwowego jelit: współczulny układ nerwowy jest nadaktywny podczas gdy przywspółczulny układ nerwowy jest przytłumiony. Przywracając prawidłową florę jelitową przy pomocy probiotyków i diety, rozwiązujemy problem zaparć długoterminowo. W krótkim czasie musimy wyważyć system nerwowy dietą. Aby aktywować układ przywspółczulny i opanować współczulny potrzebujemy świeżych soków bogatych w magnez, potas i inne substancje odżywcze. Potrzebujemy więcej tłuszczu zwierzęcegow w każdym posiłku oraz zmiany stosunku warzyw do mięsa (mniej mięsa chudego a więcej warzyw i mięsa galaretowatego).

Tags: Leki

Oczywiście, że stolec podczas lewatywy nie jest uformowany, ponieważ woda którą wprowadzamy do jelita rozmiękcza go tworząc wodnistą papkę. Jeżeli zaparcie jest długotrwałe to możemy zrobić parę rzeczy: Spożywać więcej gotowanych warzyw i galaretowatego mięsa, ograniczając w diecie chude mięso. Zwiększamy spożycie tłuszczu z każdym posiłkiem. Zamieniamy jogurt i kefir (wysokobiałkowy nabiał) na kwaśną śmietanę (wysokotłuszczowy nabiał). Śmietana musi być przygotowana domowym sposobem, najlepiej ze świeżej śmietany na początku przy użyciu bakterii jogurtowych a następnie bakterii kefirowych. Takie działanie pozwala wielu osobom z problemem zaparć. Wcześniej wprowadzamy soki, przygotowujemy je z mieszanek owocowo-warzywnych, dodajemy 1-2 surowe żółtka jajka i hojnie dodajemy domowej śmietany. Będzie z tego niezły deser mleczny który dostarczy magnezu oraz innych substancji. Pijemy ten napój 20-30 minut przed śniadaniem.Do przygotowywania soków używamy bogatych w magnez warzyw i owoców takich, jak pomarancze, seler, jabłka, marchew, kapusta, buraczki i warzywa zielone. Pomocna może być suplementacja magnezu: używamy codziennie chelatów aminokwasowych magnezu. Jako środek przeczyszczający możemy okazjonalnie używać tlenku magnezu.

Tags: Lewatywa

Proponuję przez 2-4 dni nie robić lewatyw, jelito powinno zacząć formować stolec. W tym samym czasie rozpoczynamy dzień od świeżego soku pomarańczowego lub grejfrutowego. Regularnie spożywamy gotowane buraczki czerwone. Unikamy słodkich warzyw takich, jak kabaczki przez parę dni.Przed każdym posiłkiem przyjmujemy 1-2 tabletki Betaine HCL+Pepsyna. Możemy przyjmować spirulinę, algi morskie, chlorelle, wielu pacjentom pomagają one przy zaparciach. Jeżeli po 4 dniach nie ma wypróżnienia, wykonujemy lewatywę z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i 1 łyżeczką soli morskiej na litr wody. 1 litr wody wystarczy aby opróżnić dolną partię jelita. Potrzeba nieco czasu aby jelito zaczeło samodzielnie, prawidłowo funkcjonować po dłuższym okresie wykonywania lewatyw. Nie spieszmy się, bądźmy cierpliwi i dajmy jelitom troszkę czasu na otwarcie się. Siedząc na toalecie zajmijmy się czymś przyjemnym a jelito samo wykona swoją pracę.

Tags: Zaparcie

Proszę zamienić produkty mleczne wysokobiałkowe na produkty mleczne wysokotłuszczowe. Z mojego doświadczenia wiem, że u osób zmagających się z biegunkami dodanie wysokobiałkowych produktów mlecznych: serwatki, jogurtu i kefiru czyni cuda. Jednakże zaparcie to już inna sprawa. Jeżeli pacjent jest podatny na zaparcie trzeba wprowadzić wysokotłuszczowe produkty mleczne: masło klarowane, masło oraz kwaśną śmietanę a nie wysokobiałkowe produkty mleczne takie, jak jogurt, serwatka, kefir i sery ponieważ mogą one pogorszyć stan. Wysoka zawartość tłuszczu będzie działała jak smarowidło na ścianę jelita i zmiękczała stolec.

Proszę zamienić produkty mleczne wysokobiałkowe na produkty mleczne wysokotłuszczowe. Z doświadczenia wiem, że u osób zmagających się z biegunkami dodanie wysokobiałkowych produktów mlecznych: serwatki, jogurtu i kefiru czyni cuda. Jednakże zaparcie to już inna sprawa. Jeżeli pacjent jest podatny na zaparcie trzeba wprowadzić wysoko tłuszczowe produkty mleczne: masło klarowane, masło oraz kwaśną śmietanę a nie wysoko białkowe produkty mleczne takie, jak jogurt, serwatka, kefir i sery ponieważ mogą one pogorszyć stan. Wysoka zawartość tłuszczu będzie działała jak smarowidło na ścianę jelita i zmiękczała stolec.

 

Wydaje mi się, że unikanie warzyw w diecie nie będzie zdrowym wyjściem z tej sytuacji. Jeżeli stolec jest prawidłowy to nie ma czy się martwić, trawienie zacznie się za jakiś czas. Jeżeli ma on skłonności do biegunki to dobrym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie ze wszystkich warzyw i przejście na Dietę Wprowadzającą bez używania ich. Kiedy stolec się unormuje możemy rozpocząć wprowadzanie warzyw.

Tags: Dziecko

Biegunka to naturalna reakcja oczyszczająca, organizm syna usuwa poprzez jelito jakieś substancje toksyczne. Metale toksyczne, dla przykładu (takie, jak rtęć i ołów) są usuwane głównie przez jelita., Proszę więc nie martwić się tym tak długo, jak syn nie traci na wadze i nie czuje się chory. U części osób z GAPS wstępny program inicjuje usuwanie toksyn, kiedy organizm zakończy ten proces to biegunka znika. Proszę wejść na 1 lub 2 etap Diety Wprowadzającej, ważne aby wprowadzić domowy jogurt lub kefir od samego początku (ma zdolnośc do formowania stolca). Być może trzeba będzie pozbyć się pasożytów i robaków, prosząc lekarza o jakieś badania na pasożyty (lamblie, ameby) i przeprowadzić leczenie.

Tags: Biegunka

Oznacza to że flora jelit jest nieprawidłowa. Powodem na plastyczność stolca, który trudno jest wydalić, jest słaba produkcja żółci. Proszę zapoznać się z zakładką Wątroba aby zrozumieć z czym jest problem. Proszę spróbować lewatyw w celu pełnego oczyszczenia jelita i wykonac lewatywę z kawy w celu oczyszczenia wątroby i poprawy przepływu żółci.

Domowy kefir i jogurt będzie pomocny w tym przypadku. Enzymy także, szczególnie te pomagające w trawieniu fenoli. Enzymy to wyjście tymczasowe, mogące pomóc w zakończeniu procesu leczenia jelita, które następnym razem będzie gotowe na surowe warzywa. Soki także wspomagają proces leczenia jelita i oczyszczają organizm z toksyn, co poprawia trawienie. Potrzeba dużo cierpliwości i danie organizmowi czasu a kiedy będzie gotowy to surowe warzywa będą z łatwością trawione

 

Tags: Biegunki

Tak, problem z czasem zniknie. W tym samym czasie jak zaczynamy pić sok z marchewki kolor skóry robi się żółtawy. Proszę dodawać surowego żółtka i kwaśnej śmietany do soku, wyreguluje to poziom cukru we krwi i wzmocni odporność. Będzie także pomocne w przyswajaniu chlorofilu z zielonych soków, więc nie powinnien pojawić się w stolcu.

 

Tak, jest to bezpieczne. Jedna z dwóch rzeczy miała miejsce: 1. woda została przyjeta do krwioobiegu ponieważ organizm jej potrzebował, 2. woda została wchłonięta przez suche masy w jelicie, które zostaną zmiękczone i powinny zostać wkrótce wydalone. Do lewatywy dodać łyżeczkę do herbaty soli morskiej oraz łyżeczkę do herbaty sody oczyszczonej na każdy litr wody (oraz probiotyki). Sól i soda usprawi proces oczyszczania.

O nas