Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS

Nabiał

Tylko fermentowane produkty mleczne są dozwolone na diecie GAPS, ponieważ w procesie fermentacji białka zostają wstępnie strawione. Jogurt i kefir muszą być przygotowane w domu, fermentowane przez minimum 24 godziny tak, aby mikroorganizmy biorące udział w tym procesie naprawdę rozłożyły białka w mleku.Tylko prawidłowo sfermentowane (co oznacza wstępnie strawione) produkty mleczne są dozwolone w diecie GAPS i muszą być wprowadzane powoli i rozważnie, krok po kroku. Najlepiej jest używać niepasteryzowanego, nieprzetworzonego, organicznego mleka (prosto od krowy), zawierającego żywe enzymy, bakterie probiotyczne, o niezmienionej strukturze fizycznej i biochemicznej. Jeżeli nie możemy znaleźć świeżego mleka to nie ma się czym martwić, możemy używać organicznego, pełnego mleka pasteryzowanego(NIE używamy HOMOGENIZOWANEGO i STANDARYZOWANEGO). Pacjenci GAPS nie mogą na początku programu pić surowego mleka, muszą wprowadzać po kolei produkty mleczne fermentowane (stopniowo i powoli) zanim spróbują pić surowe mleko. Nigdy nie można pić mleka pasteryzowanego (nawet po powrocie do zdrowia)!!!!!

Tak, można używać masła pasteryzowanego jednak użycie świeżego masła to smaczniejsze masło klarowane.

Tags: Posiłki

Krowi nabiał powoduje najwięcej alergii na świecie, ponieważ krowy zostały najbardziej uprzemysłowione. Wiele z nich to wytwór człowieka produkujący mleko dalekie od tego jakie stworzyła Matka Natura, natomiast produkty mleczne od innych zwierząt nie zostały w takim stopniu skomercjalizowane. Jeżeli więc dziecko toleruje kozi nabiał to używałabym takiego stopniowo zwiększając jego ilość. Im więcej tego kefiru będzie dziennie spożywać tym szybciej powróci do zdrowia.

Najlepiej nie mrozić jogurtu ponieważ zabija to probiotyczne bakterie w nim zawarte. Jogurt jest aktywny przez długi czas, nawet parę miesięcy przechowywany w lodówce: może on w dalszym ciągu powoli fermentować a jego smak będzie coraz bardziej kwaśny, lecz dalej będzie dobry do spożycia oraz do wykorzystania jako starter dla następnej partii. Jeżeli więc udajesz się na wakacje to bez obaw zostaw jogurt w lodówce a kiedy wrócisz będzie on bardzo kwaśny i będzie się nadawał do zrobienia nowej partii.Wszystkie mleka zawierają lakotę, która dla pacjentów GAPS stanowi problem. Fermentując mleko usuwamyz niego laktozę i wstępnie strawiona zostaje kazeina oraz inne białka wystepujące w mleku. W efekcie nasz system trawienny otzrymuje produkt z którym łatwiej sobie radzi. Więc każde mleko (krowie, kozie, owcze, jelenie, wielbłądzie) dla pacjenta GAPS musi zostać poddane procesowi fermentacji. Po ukończeniu Wprowadzania Produktów Mlecznych (w książce) wielu pacjentów jest w stanie spożywać surowe mleko, kiedy ich system trawienny jest na to gotowy (nie wolno podawać mleka pasteryzowanego, homogenizowanego czy standaryzowanego!). Jest jeszcze jedna kwestia związana z mlekiem – rodzaj kazeiny jakie ono zawiera. Zależnie od tego jaki rodzaj kazeiny zawiera mleko mamy dwa rodzaje mleka zwane A1 oraz A2. Krowy przemysłowe karmione paszami produkują mleko A1. Zostało ono powiązane z różnymi schorzeniami. Naturalnie karmione krowy oraz kozy i wielbłady produkują mleko A2. Mleko z supermarketu to z reguły mleko krów przemysłowych a co za tym idzie mleko typ A1.

Kefir powinien być poddany procesowi fermentacji przez minimum 24 godziny. Fermentacja jest naturalnym procesem i nie można pewnych rzeczy przewidzieć: pewna partia może być bardziej kwaśna niż inne i każda ma inną zawartość laktozy. Wszystkie fermentowane produkty mleczne zawierają laktozę, mawet dojrzełe sery. To probiotyczne mikroorganizmy w jelicie, które dostarczamy z kefirem i innymi fermentowanymi produktami mlecznymi, rozkładają laktoze w jelicie. Tak naprawdę, większość osób nie ma problemu z tą niewielką ilością laktozy pozostałą w domowych, fermentowanych produktach mlecznych. Dla szczególnie wrażliwych jednostek zalecam dłuższą fermentację jogurtu i kefiru (36 lub więcej godzin) co spowoduje, że będzie bardzo kwaśny lecz pozbawiony laktozy. W dalszych etapach diety GAPS, gdy jelito będzie zagojone, możliwa będzie większa tolerancja laktozy a będzie można nawet spróbować surowego, świeżego mleka i świeżej śmietany.

Optymalna ilość to sprawa indywidualna i powinna zostać określona poprzez stopniowe wprowadzanie jogurtu i kefiru, która to jest częścią Diety Wprowadzającej. Dla wielu osób 2 kubki jogurtu i/lub kefiru dziennie to odpowiednia ilość, dla innych zbyt duża jednak wielu moich pacjentów spożywa więcej niż ta ilość dziennie. Nadmierne spożycie może rozregulować pacjenta szczególnie jeżeli był on podatny na biegunki to może być podatny na zaparcia. Jest to więc kwestia równowagi. Jeżeli problemami były zaparcia to zalecam przejście na kwaśną śmietanę zamiast mleka: u wielu ludzi taka zamiana rozwiązuje problem zaparć.

Jogurt zawiera lakto-bakterie, jest łagodny i wywołuje niezbyt ostrą reakcję ozdrowieńczą, dlatego właśnie zalecam go na początku. Kefir oprócz korzystnych bakterii zawiera także korzystne drożdże. Większość pacjentów GAPS cierpi na przerost patogenicznych drożdży. Aby pozbyć się „złych” drożdży musimy wprowadzić do jelita „dobre” drożdże, ponieważ prawidłowa flora jelitowa zawiera wiele korzystnych drożdży. Kefir pomaga nam osiągnąć ten cel a rezultatem tego jest bardziej poważna reakcja ozdrowieńcza, najbardziej u osób z poważnym przerostem drożdży.Jeżeli jogurt i kefir powodują ciężkie reakcje już od samego początku zalecam zaczęcie od podawania serwatki. Serwatka rozpocznie proces leczenia ścian jelit i umożliwi to wprowadzenie jogurtu i kefiru.

Tags: Candida

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie: niektóre osoby lepiej tolerują mleko krowie natomiast inne kozie. Prosze używać mleka do którego mamy dostęp – organiczne i niepasteryzowane/nieprzetworzone. Prosze pamiętać, że osoby z GAPS muszą wprowadzać domowe, fermentowane mleko krok po kroku zanim będą mogły spożywać samo mleko.

Podobne zainteresowane dekadę temu wzbudzało mleko jelenia. Mleka od innych zwierząt nie są produktami tak przemysłowymi jak meko od krowy. Dlatego włąśnie są bardziej naturalne i korzystne dla zdrowia. Większość mleka od krowy dostępnego w sklepie pochodzi od specjalnych, stworzonych w labalatoriach krów, które produkują trzykrotnie więcej mleka niż może wyprodukować normalna krowa. Mleko od tych przemysłowych krów nie jest naturalne, jest całkiem inne i wiąże się je z występowaniem wielu degeneracyjnych problemów zdrowotnych, które są obecnie plagą w zachodniej cywilizacji. Koza, owca, wielbłąd i jeleń nie stały się jeszcze produktem przemysłowym, więc mleko jakie otrzymujemy jest dokładnie takim jakie stworzyła Matka Natura z zastrzeżeniem, że zwierzęta te karmione są pokarmem które dała im Matka Natura. Jeżeli zwierzęta te zostaną skomercjalizowane i karmione paszami wtedy ich mleko straci na wartości. Najlepszym mlekiem jest mleko pasionych, organicznych zwierząt i musi być ono świeże. Wyjaśnię dlaczego. Mleko ssaków (także człowieka) jest kobiecą krwią z której usunięto czerwone komórki krwi, jest to żywe mleko z żywymi i aktywnymi komórkami krwi, enzymami, witaminami, itd. Pasteryzacja zabija mleko i sprawa, że jest one trudniejsze do trawienia. Dlatego też tak ważne est dla pacjentów GAPS użycie świeżego, surowego, organicznego mleka. W przypadku niedostępności takiego mleka należy używać pełnego, organicznego mleka i fermentowanie go w domu. Proces fermentacji przywraca życie mleku. Wszystkie rodzaje mleka zawierają lakotę, która dla pacjentów GAPS stanowi problem. Fermentując mleko usuwamyz niego laktozę i wstępnie strawiona zostaje kazeina oraz inne białka wystepujące w mleku. W efekcie nasz system trawienny otzrymuje produkt z którym łatwiej sobie radzi. Więc każde mleko (krowie, kozie, owcze, jelenie, wielbłądzie) dla pacjenta GAPS musi zostać poddane procesowi fermentacji. Po ukończeniu Wprowadzania Produktów Mlecznych (w książce) wielu pacjentów jest w stanie spożywać surowe mleko, kiedy ich system trawienny jest na to gotowy (nie wolno podawać mleka pasteryzowanego!). Jest jeszcze jedna kwestia związana z mlekiem – rodzaj kazeiny jakie ono zawiera. Zależnie od tego jaki rodzaj kazeiny zawiera mleko mamy dwa rodzaje mleka zwane A1 oraz A2. Krowy przemysłowe karmione paszami produkują mleko A1. Zostało ono powiązane z różnymi schorzeniami. Naturalnie karmione krowy oraz kozy i wielbłady produkują mleko A2. Mleko z supermarketu to z reguły mleko krów przemysłowych a co za tym idzie mleko typ A1.

Mamy tu do czynienia z dwoma kwestiami. Po pierwsze: jeżeli krowa jest ciężarna to w jej mleku jest wysoki poziom hormonów mogący powodować nabrzmienie i wrażliwość piersi. Najczęściej ma to miejsce pod koniec lata, w początkowym okresie ciąży u krowy. W czasie gdy w dalszym ciągu spożywa się mleko od krowy, której ciąża postępuje, organizm kobiety przyzwyczaja się do poziomu hormonów występujących w mleku i objawy takie jak wrażliwość mogą zanikać. Po drugie: substancje toksyczne wydostające się z jelit mogą wywoływać wrażliwość piersi, szczególnie na parę dni przed cyklem. Często kryzys ozdrowieńczy powoduje takie objawy. Możliwe, że w tym przypadku mamy obie te sutuacje mają miejsce. Proszę spróbować ograniczyć spożycie nabiału przed cyklem i zoaczyć czy spowoduje to jakieś zmiany. Po cyklu menstruacyjnym możliwy będzie powrót do nabiału bez występowania jakichkolwiek objawów.

Duży procent osób z GAPS toleruje kwaśny, domowy jogurt i serwatkę już na samym początku programu. Niektóre osoby jednak nie. Zatem przed wprowadzeniem nabiału należy wykonać Test Sprawdzający. Jeżeli nie ma żadnej reakcji to możemy spróbować wprowadzić niewielką ilość odcedzonej z domowego jogurtu serwatki (zostaną usunięte ciężkie do strawienia białka), zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, dodanej do zupy lub wywaru. Po 3-5 dniach na 1 łyżeczce zwiększamy o kolejną łyżeczkę dziennie i tak dalej, aż do ilości ½ kubka serwatki dziennie. Po dojściu do tego punktu możemy dodać 1 łyżeczkę dziennie domowego jogurtu (bez odsączania serwatki) stopniowo zwiększając dzienną dawkę. Po jogurcie wprowadzamy domowy kefir. Kefir jest silniejszy od jogurtu i może wywoływać ostrzejszą reakcję organizmu. Dlatego najpierw zalecam wprowadzenie domowego jogurtu zanim zostanie wprowadzony kefir. Jeżeli nie ma reakcji na jogurt to także możliwe jest wprowadzenie kefiru już na początku programu. Osoby, które nie przeszły diety wprowadzającej i które wyraźnie reagują na mleko powinny zapoznać się z punktem „Wprowadzanie produktów mlecznych” ze strony 116 w książce.

Tags: Nabiał

Mamy wiele badań o wywoływaniu przez kazeinę różnorodnyh chorób na tej ziemi włączając w to raka. Wszystkie te badania były prowadzone przy użyciu mleka przemysłowego z hipermarketów. Mleko to pochodzi z nienaturalnie karmionych krów i jest pasteryzowane jak także poddawane wielu jeszcze innym procesom technologicznym. Jest to mleko „Frankenstein” i nie ma nic wspólnego z PRAWDZIWYM MLEKIEM – surowym, organicznym mlekiem od naturalnie karmionych trawą krów. PRAWDZIWE MLEKO jest spożywane przez człowieka od wieków z wszelkimi tego korzyściami

O nas